Project Colasit

Meer weten over onze expertise?

Rick Eilander staat voor je klaar

3 kilometer kunststof leidingwerk vervangen met minimale stilstand

Klant: Colasit
Locatie: Amsterdam
Doel: Drie kilometer bestaand kunststof leidingwerk (poly propyleen) in kaart brengen zodat het tijdens een productiestop van 4 weken vervangen kan worden.
Expertise: Piping, 3D-scanning.

bezoek hier de site van Colasit

Tijd als kritieke succesfactor voor klant Colasit

Bij afvalverwerker AEB in Amsterdam wordt al het afval uit de stad en omgeving verzameld en verbrand. Hier wordt jaarlijks 1 miljard kWh mee opgewekt. Het leidingwerk van deze rookgasreinigingsinstallatie moest vervangen worden, een omvangrijke klus. De installatie beslaat maar liefst 7 verdiepingen, in totaal kwam dit neer op ruim 3 kilometer aan PP (Poly propyleen) leidingwerk. De uitdaging van onze klant Colasit? Het leidingwerk moest binnen 4 weken vervangen zijn. De installatie kon namelijk niet langer stil staan.

 

Prefab aanpak mogelijk gemaakt door 3D-scannen

Colasit was van plan om het leidingwerk prefab klaar te maken, zodat het voornaamste deel van de productie-uren in de productiehal gemaakt kon worden. Het resterende werk moest dan in 4 weken op locatie gebeuren. Er waren echter geen tekeningen van de installatie, deze moest dus nog in zijn geheel in kaart gebracht worden.

Hiervoor is Tooker ingeschakeld. Met behulp van 3D scanning hebben we al het leidingwerk vastgelegd om het vervolgens op tekening te zetten. Een uitdaging die wij graag aan gaan. Na 16 uren scannen hadden wij alles tot op de millimeter nauwkeurig in kaart. De engineering kon toen beginnen. Uiteindelijk hebben wij 558 tekeningen gemaakt.

Tooker colasit Clever Engineering

Extra uitdaging door uitzetting kunststof

Een extra uitdaging aan kunststof leidingwerk is de uitzettingscoëfficiënt. Danny is hiermee aan de slag gegaan. ‘PP heeft een uitzettingscoëfficiënt van 0,17 mm/m/°C. Anders gezegd; een leiding van 10 meter bij 60 graden Celsius is in een werkplaats van 20 graden 68 mm korter. Zodoende hebben wij per leidingdeel berekend hoeveel kleiner het deel gemaakt moest worden, zodat het op locatie in bedrijf, de juiste geometrie had. Dit voegde een extra uitdagend aspect aan deze opdracht toe, waar ik me met plezier in heb verdiept.’

Review: Colasit

Peer van Grinsven

“De combinatie van 3D inmeten als basis voor het tekenwerk was ideaal voor dit project. Door deze manier van werken kon Tooker ons een heel stuk engineering uit handen nemen. Onderdeel daarvan was dat zij ook de vertaalslag hebben gemaakt met betrekking tot de temperatuurverschillen in de werkplaats en het leidingwerk in bedrijf. De samenwerking kenmerkte zich door een hoog professionaliteitsgehalte, onze contactpersonen bij Tooker weten waar ze het over hebben en dat is erg belangrijk bij zo’n uitdagend project.

Al met al heeft Tooker met deze opdracht bewezen dat een dergelijk complex project met leidingwerk, ook in kunststof, zich prima leent om prefab te maken. Het inzetten van 3D scanning is hierbij onontbeerlijk.”

Tooker colasit Clever Engineering
Tooker colasit Clever Engineering

3D aanzicht met het leidingwerk per blok.

Download onze infographic of brochure

× Heb je een vraag?